PCDA is een afkorting die staat voor de verschillende stappen van de PDCA-cyclus: Plan, Do, Check en Act. Deze stappen worden vaak door bedrijven gebruikt als hulpmiddel voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het PCDA-stappenplan wordt ook wel een cyclus genoemd, en dit komt omdat het werk eigenlijk nooit af is. Wanneer je bedrijf de Act fase doorlopen heeft, is het tijd om je werk te evalueren en te beoordelen welke dingen er verbeterd kunnen worden. PDCA is ook een van de beginselen van andere verbeter technieken waaronder Lean manufactoring en Six Sigma. Wil je meer weten over PDCA en het nut ervan? Lees er meer over in deze blog!
De PDCA-cyclus wordt ook wel de Deming circle of Deming wheel genoemd. Deming is de achternaam van William Edwards Deming, die een Amerikaanse engineer was. Ook hield Deming zich bezig met experimenten als professor en schreef hij boeken. De Deming wheel heeft sterke overlappingen met PCDA, maar Deming noemde de cyclus de Shewhart Cyclus. Shewart was een natuurkundige en hij gebruikte PCDA ook, maar in een iets andere vorm. Zelf noemde hij het Plan, Do, Study en Act. Het PDSA concept is gebaseerd op een andere wetenschappelijke methode, namelijk Hypothese, Experiment en Evaluatie. Het idee hierachter is dat wanneer je handelt op de uitkomsten van je evaluatie, je je continue kunt verbeteren. Tegenwoordig is PDCA erg populair onder bedrijven, en wordt er ook software ingezet om dit proces te optimaliseren, zoals GRC software.
De PCDA cyclus bestaat uit verschillende stappen en fases. In elke fase voer je verschillende activiteiten uit. Wanneer je bezig bent met de stappen van PCDA, kun je ook gebruik maken van Lean Six Sigma. Sommige technieken kun je gebruiken voor meerdere fases. Je kunt ook andere technieken gebruiken dan Lean Six Sigma, maar dit hangt af van de omstandigheden in je bedrijf en welke processen je precies wilt verbeteren.
Plan is misschien wel de belangrijkste fase binnen de PDCA cyclus. Wanneer je begint met het implementeren van de PCDA cyclus binnen je bedrijfsprocessen, is het belangrijk om het goed helder te hebben wat voor probleem je hebt en hoe je dit probleem wilt oplossen. Dit helpt je namelijk later ook in het proces. Door de Plan stap goed uit te voeren kun je de Do fase veel concreter uitvoeren en kun je in de Check fase makkelijker vergelijken welk resultaat je wilde bereiken en in hoeverre dit is gelukt.
Een hulpmiddel in de eerste fase van PCDA is SMART. Dit woord is een afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Wanneer je een proces of probleem binnen het bedrijf wilt oplossen, is het een goed idee om dit probleem te definiëren en het Specifiek en Meetbaar te maken. Je kunt hier ook een doelstellingen aan hangen, en deze ook Specifiek en Meetbaar maken. Bovendien zou je doel ook Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moeten zijn. Als je een probleem beschrijft als ‘’de centrale computer werkt slecht’’ is dit een beetje vaag omschreven en kun je het niet meten. Stel in plaats daarvan vragen als: wat gaat nog wel goed? Welke functies van de computer werken niet meer? Hiermee kun je je hoofdvraag een stuk specifieker maken. Denk bijvoorbeeld aan: ‘’In de computer zit een virus waardoor het beeldscherm een groene kleur krijgt’’.