Banners zijn een onmisbaar onderdeel van de online wereld. Ze helpen om websites kleurrijk en aantrekkelijk te maken en bieden een manier om boodschappen over te brengen. Maar de taal van banners is er één die niet altijd makkelijk te begrijpen is; vooral als het gaat over bestandsformaten. Nog niet bekend met deze termen? Lees meer over drie meest voorkomende bestandsformaten voor web banners; JPEG, GIF en PNG.
Het JPEG-formaat, ook wel bekend als JPG, is waarschijnlijk het meest bekende bestandsformaat voor webafbeeldingen. Het staat vooral bekend om zijn mogelijkheid tot hoge compressie, wat resulteert in zeer kleine bestandsgroottes. Hierdoor kan een webpagina sneller laden, wat cruciaal is in de wereld van online advertising. Wat JPEG echter bijzonder maakt, is het feit dat het een "lossy" compressie formaat is. Dit betekent dat tijdens het comprimeren van de afbeelding, er daadwerkelijk gegevens ("details") verloren gaan. In de praktijk houdt dit in dat een JPEG-afbeelding doorgaans minder scherp is dan een gelijksoortige afbeelding in bijvoorbeeld PNG-formaat.
Het Graphics Interchange Format, beter bekend als GIF, is een ander geliefd formaat in de wereld van banners. Wat dit formaat onderscheidt van andere bestandstypen, is het vermogen om bewegende afbeeldingen te ondersteunen. GIF-bestanden ondersteunen palletten van 256 verschillende kleuren, wat minder is dan formats als JPEG en PNG. Maar wel voldoende om simpele animaties en afbeeldingen met platte blokken kleur te ondersteunen. Dit maakt GIF perfect voor banners met bewegende elementen, zoals een knipperende "koop nu" button.
Het Portable Network Graphics formaat, algemeen bekend als PNG, is het neusje van de zalm onder banner bestandstypes. PNG biedt lossless compressie, wat betekent dat de kwaliteit van de afbeelding hetzelfde blijft, hoe vaak je het ook comprimeert en verandert. Daarnaast ondersteunt PNG 'transparantie'. Dit betekent dat je een deel van je afbeelding ondoorzichtig kan maken, om de achterliggende content van een webpagina zichtbaar te maken. Voor banners kan dit leiden tot vloeiende, subtiele designs die perfect samengaan met de rest van je online content.
Het selecteren van het juiste bestandsformaat voor je banner hangt dus af van een breed scala aan factoren, waaronder ontwerp, site snelheid, en het doel van je banner!
Terug